Rallytræning

Rally-lydighed er en ”mild” form for lydighed, hvor alle kan deltage uanset alder (dog skal hunden være mindst 10 måneder, for at må deltage i prøver) og er for alle hunderacer!


Hvad handler rallytræning om?

Som hovedregel kræves der ikke den samme præcision i udførelsen af øvelserne som ved almindelig lydighed. Der lægges til gengæld ekstra vægt på det positive samarbejde mellem hund og fører. Det skal være synligt for alle, at både hund og fører har det sjovt sammen.


Ved konkurrencer udskrives klasser på 4 niveauer: Begynder, Øvet, Ekspert og Champion. Ved alle prøver laves en ny bane med skilte fra de forskellige niveauer, som fører og hund skal gennemføre med så få fejl som muligt. Max. Point er 100. 

Øvelser og skilte kan ses på DKKs hjemmeside

Man kan dog træne uanset, om man ønsker at deltage i konkurrence eller ej. Skiltene vil blive øvet, så føreren kan disse uden ad og kan hjælpe hunden med stemme og kropssprog til at udføre øvelsen korrekt i tæt samarbejde og harmoni med fører. Begynderklasse foregår med line ellers gås Rally baner uden snor, men med hund tæt på føreren uden dog at gå ”klinet” op af ben, som i ”almindelig” lydighed.


Rally-lydighed adskiller sig fra det ”almindelige” lydighedsprogram, vi kender på især 5 punkter:


 Det er tilladt at kommunikere med hunden under hele forløbet (gennemførelsen af banen).

  Det er vigtigt, at hunden udfører øvelser som ”plads”, ”dæk”, ”sit”, ”stå” på en naturlig og afslappet måde (uden nødvendigvis at stå 100 % op af føreren). Det primære er, at hund og fører arbejder sammen med glæde.

 Det er ikke et bestemt program til konkurrencer. Der vil ved rallykonkurrencer blive udfærdiget en bane til netop den dag/klasse. Efter banegennemgang skal føreren kunne huske banen udenad.

 Hund og fører er aldrig langt fra hinanden i rallyøvelserne (hunden forlades ikke helt).

Der lægges stor vægt på begejstring hos hund og fører i samarbejdet om at gennemføre rallyøvelserne. Og hvis en øvelse ikke lykkes første gang, er det tilladt at prøve igen.


Hvert moment er angivet med et skilt, der viser hvilken øvelse, der skal udføres.
Den ubegrænsede kommunikation fra føreren til hunden skal fremmes og ikke straffes. Det er tilladt føreren at tale, rose, opmuntre, klappe i hænder eller på låret og bruge ethvert verbalt udtryk til opmuntring. Under træning bruges der altid godbidder eller anden belønning.

Højlydte eller truende kommandoer eller fysiske korrektioner er IKKE TILLADT på nogen måde. 


Ved start af nye hold vil der blive plads til både nybegyndere og øvede hunde og førere. Vi arbejder med kontaktøvelser og udførelse af de enkelte skilte/øvelser på forskellige niveauer. Så der skulle være plads til alle på holdet.


Hvem kan deltage i Rallytræning?

Din hund skal kunne træne sammen med andre hunde, dvs. at den ikke må udvise aggressiv adfærd, og du skal have kontrol over den, så den ikke løber væk eller løber hen og forstyrrer de andre hunde.


For at kunne deltage på rally-lydighedshold kræves dog, at hunden og fører har basisgrundtræning på plads så som ”sit” og ”dæk” samt har arbejdet med kontaktøvelser.


Det er en fordel hunde og ejere har deltaget i hvalpemotivation og unghundemotivation.

(https://www.dkk.dk/kurser-prover-og-traening/aktiviteter-med-din-hund/rally/rallytr%C3%A6ning-i-dkk-1)